logo

Door de jaren heen heb ik vele verhalen mogen vertalen naar vorm. Vorm in ruimte, op schermen en in drukwerk. De vorm kan niet kloppen als het verhaal niet rond is. Hieronder een selectie.

Betekenis geven

Het nieuwe onderkomen van stichting 'de Basis' in de bossen bij Doorn biedt alle ruimte en rust om geüniformeerd personeel op te vangen en te trainen. De doelgroep, variërend van nieuwkomer tot gelouterd veteraan, draagt een keur aan verhalen met zich mee. Verhalen over vriendschap, verlies, moed en verdriet.

Met al deze verhalen in het achterhoofd heeft hAAi de betekeniswand ontworpen. De wand begroet bezoekers op de parkeerplaats en leidt dwars door het gebouw naar de gedenkplaats aan de achterzijde van het pand. Onderweg komen bezoekers een aantal nissen tegen.

Avatar

De nissen in de wand hebben we gekoppeld aan thema's rond de verhalen van en trainingen voor de doelgroep: een warm welkom, herinnering, herdenken, doorgeven en nieuw perspectief.

Avatar

Het pand van stichting de Basis met links de betekeniswand.

Elke nis hebben we gekoppeld aan een thema. Elk thema hebben we gevuld met (een combinatie van) kunst, ruimtelijk ontwerp en digitaal ontwerp.

We creëerden twee kasten waarin verhalen opgeslagen en gedeeld kunnen worden, twee kunstwerken rond de thema's 'verhalen ontsluiten' en 'nieuwe perspectieven' en meubels waarin herinneringen tentoongesteld kunnen worden. Alles rond de thema's 'vanzelfsprekend, maar niet voor de hand liggend'.

Avatar

Verhalen ontsluiten, delen en doorgeven.

Avatar
Avatar

Het digitaal depot in de Betekeniswand.

Avatar

Kunst en vliegwerk.

Met de betekeniswand als ruggengraat van het pand hebben we aanverwante ontwerpen gemaakt voor de bewegwijzering (binnen en buiten) en aanduidingen voor de diverse zalen.

Rol:
Concept, analyse, ontwerp,
realisatie (kunstwerk sleutels)
at hAAi.

Foto's:
Hans Tak

Avatar

Bewegwijzering buiten en binnen.

Avatar

Een merk in beweging

De associatie tussen Sportfondsen en sporten is in de volksmond duidelijk voelbaar, in schril contrast met het hoofdkantoor. Enkele ronddwalende zwemdiploma's daargelaten is de visie –een vitaal Nederland– in het pand in Amsterdam Zuid-Oost onvindbaar. Het merk voelde je niet terug op de werkvloer.

Avatar
Avatar
Avatar

Met hAAi dook ik in het merk 'Sportfondsen' en bood een oplossing. We ontwikkelden meerdere concepten rond kernwaarden van sporten en bewegen: bewegen, aanmoediging, beloning en prestaties. In samenspraak met Sportfondsen bekeken we welke concepten het best tot hun recht zouden komen en gingen we aan de slag met de realisatie.

Avatar
Avatar
Avatar

Hoe ver is dat eigenlijk, het wereldrecord verspringen?

We hebben records op de muur uitgemeten en opgehangen. Medailles en bokalen werden ge-crowdsourced binnen de organisatie om ook de prestaties van de medewerkers uit te lichten. Zij worden daarnaast uitgedaagd om een potje te voetballen, tennissen of verspringen op één van de tapijten die we maakten.

Rol:
Concept en ontwerp
at hAAi

Avatar

Daag het personeel uit.

Get in touch